Voegmiddelen in de bestrating

Bij het leggen van siertegels wordt aangeraden de tegels iets vrij van elkaar te leggen. Dit dient meerdere doelen. Ten eerste is het mogelijk dat tegels niet altijd 100% maatvast zijn. Straat je de tegels superstrak tegen elkaar, dan kun je op den duur helemaal vast lopen. Een klein voegje zorgt ervoor dat de lijnen in je straatwerk mooi strak blijven. Ten tweede raden de fabrikanten vaak aan een voegje tussen de bestrating te leggen om schade tijdens de bestratingswerkaamheden tot een minimum te beperken. Tot slot lijkt het gewoon veel mooier.

Wanneer gebruik je een voegmiddel?
De naden tussen uw tegels / bestrating kunt u met straatzand invegen, maar dat blijft los zand hierdoor blijft uw last houden van zand op uw terras. Bovendien kan er onkruid tussen de tegels groeien, een gruwel voor veel tuinbezitters. Ook is straatzand niet altijd schoon, wat vlekken op je mooie nieuwe bestrating kan veroorzaken wat ook niet wenselijk is. De oplossing is voegmiddel, ook wel voegmortel genoemd.
Welk soort voegmiddel kan ik gebruiken?
Er zijn veel soorten en merken voegmiddel. Er zijn enkele categorieën:

Harde gesloten voegmiddelen: Dit zijn voegmiddelen die na het aanbrengen uitharden en geen water doorlaten. Deze voegen kunnen op termijn scheuren. Om ze zichzelf niet kunnen herstellen kan het weer invloed hebben op de kwaliteit van de voeg.

Elastisch blijvende voegmiddelen: Dit zijn voegmiddelen die na het aanbrengen elastisch blijven waardoor ze minder snel scheuren. Onder droge omstandigheden zal de voeg uitharden, bij regen wordt de voeg flexibel waardoor het water door de voeg kan zakken en de voeg zichzelf weer mooi tussen de tegels of bestrating kan zetten.
Hoe verwerk je voegmiddelen?

De verwerking is misschien het duidelijkst uit te leggen door middel van de onderstaande fotoserie over de verwerking van polymeerzand. Bij gebruik van andere soorten voegmiddelen kunnen andere verwerkingsmethodes worden geadviseerd. Check bij aankoop altijd de verpakking voor de juiste verwerkingsinstructies.

Meer vragen?
Blijft u met vragen zitten? Stel die vragen gewoon.
Kijk op onze contactpagina hoe u contact met ons kunt opnemen.