Aanlegtips bestraten

Als u zelf een terras of pad aanlegt, wilt u natuurlijk dat de uitgekozen tuintegels of sierbestrating er de komende jaren mooi bij liggen. Daarom een aantal praktische tips om u op weg te helpen.

Wat is de beste methode om een genuanceerd terras/ oprit aan te leggen?

Tegels en stenen met gemêleerde kleuren bestaan uit meerdere kleurstoffen welke tijdens het productieproces zijn toegevoegd om een speels effect te krijgen. Omdat er tot op zekere hoogte een menging van kleuren plaatsvind zorgt dit door voor een breed kleurenpalet, afhankelijk van het aantal basiskleuren. Omdat vooraf niet bepaald kan worden waar de kleurstof terecht komt zal elke steen/ tegel uniek zijn. Om dit in uw project optimaal tot uiting te laten komen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

  • Indien u meerdere pakketten heeft ontvangen mix de pakketten dan door elkaar tijdens het leggen.
  • Pak de stenen (indien mogelijk) vanaf zoveel mogelijk verschillende lagen van het pakket. Hierdoor komen de kleuren het best tot uiting in het uiteindelijke straatwerk.
  • Controleer zo spoedig mogelijk na levering de verpakkingen op juiste inhoud. Verwerken is accepteren.

Door rekening te houden met bovenstaande tips krijgt u een mooi genuanceerd geheel.

Hoeveel split / grind moet ik bestellen voor het aanleggen van decoratie of looppaden?

Om te bepalen hoeveel materiaal u moet bestellen heeft u vaak het oppervlak, het volume of het soortelijk gewicht van het materiaal nodig.

Het oppervlak van een rechthoekig vlak bepaalt u door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen.

Het oppervlak van een rond vlak bepaalt u door pi (3,14) x straal x straal te berekenen. De straal is de helft van de diameter. De omtrek van een cirkel is overigens pi x diameter.

Het oppervlak van een rechtbenige driehoek bepaalt u door de lengte van de basis met de hoogte te vermenigvuldigen en het geheel door 2 te delen.

Als u vervolgens de dikte van het te gebruiken materiaal heeft bepaald, kunt u het volume berekenen (m3). In het geval van decoratieve toepassingen van grind en split, moet u rekenen met een laagdikte van 3-5 cm. Bij looppaden zal dit 5-8 cm bedragen. Door het gebruik van grit panels kunt u het verbruik weer reduceren tot 3-5 cm. Bovendien blijft het grind bij beloping veel beter op zijn plaats liggen en is het oppervlak zelfs met personenauto’s begaanbaar.

Door het volume met het soortelijk gewicht te vermenigvuldigen, weet u welk gewicht u moet bestellen. Het gewicht van de meeste splitten en grinden ligt op 1500kg per m3, dus een factor 1,5.

Dit resulteert bijvoorbeeld in een verbruik van 75 kg/ m2 split of grind bij decoratieve toepassingen (laagdikte 5 cm) en 125 kg/m2 in looppaden (laagdikte 8 cm, zonder grit panels).

Is het slim om een ontwerp te maken?

Wij raden altijd aan om van tevoren een goed ontwerp te tekenen op schaal. Vergeet hierbij vooral niet plaatsen zoals deuren, regenpijpen en afvoerputjes aan te geven.

Wat zijn de minimale afmetingen van een: oprit, terras of pad?
Afhankelijk van het doel waarvoor u de bestrating aanlegt, zijn voor een oprit, pad of terras bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk bij het ontwerpen goed na over de afmetingen die uw terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben. Voor een terras heeft u zeker 3x4 meter nodig. Als u ook speelruimte wilt voor uw kinderen wordt dit al snel meer. Een oprit is minimaal 3 meter breed en een pad 90 cm.
Hoe leg ik een goed zandbed voor mijn bestrating aan?
Het zandbed onder de tegels moet minimaal 10 à 15 cm dik zijn. Bij een onstabiele ondergrond, bijvoorbeeld klei, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar worden belast is 50 cm nog verstandiger. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan een oprit. Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”; het zandbed moet ongeveer één centimeter per meter aflopen.Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Vermeng daarvoor de bovenste laag zand van het zandbed met droog (tras)cement in een verhouding van 1 op 7 en verdicht daarna het gehele zandbed met een trilapparaat. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het cement al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt. Vervolgens kunt u het zand afreien met een rechte lat.
Het zandbed is klaar en nu? (bestraten)

Leg uw bestrating / tegels op het vlakke zandbed. Daarna klopt u het aan met een rubber hamer. Na het straten moet u het straatwerk goed invegen. Gebruik hiervoor brekerzand. Herhaal dit na enkele dagen. Doe dit bij geslepen en gestraalde tegels niet met brekerzand, maar gebruik hier zilverzand. Brekerzand kan namelijk natuurlijke kleurstoffen bevatten die op een terras voor vlekken kunnen zorgen. Zilverzand is een gewassen zand. Alle vervuilende delen zijn hier uit gehaald.

Meer vragen?
Blijft u met vragen zitten? Stel die vragen gewoon.
Kijk op onze contactpagina  hoe u ons kunt bereiken.