Tuintje in de stad

15-04-2022
Dat je een kleine voortuin goed kunt benutten, bewijst Martin Dunnink Hoveniersbedrijf in de stadstuin van de familie Diele - Los. Door alles strak en ruimtelijk te houden, kan er in deze kleine voortuin getuinierd worden, staan de fietsen droog én is er zelfs ruimte voor een bankje. Wij zeggen: Sfeervol en praktisch!

Fietsenschuur

Martin Dunnink Hoveniersbedrijf heeft in deze tuin een verdiepte fietsenstalling gerealiseerd. De fietsenstalling is overdekt, maar heeft een open karakter doordat drie van de vier wanden bekleed zijn met gaaspanelen. Alleen de lange achterzijde is dichtgemaakt met hout om inkijk vanaf de straat tegen te gaan.

Hoogteverschil opgevangen door een muurtje
Het hoogteverschil wordt opgevangen door een muurtje.

Op de fietsenstalling ligt een sedumdak. Deze loopt qua hoogte over in de beukenhaag die de tuin afscheiden van de openbare straat. De berging is daardoor voor voorbijganger bijna niet zichtbaar. Daarnaast wordt het zicht vanuit de woning niet belemmert doordat de onderkant van de fietsenstalling 35 centimeter onder het maaiveld ligt. In de tuin wordt dit hoogteverschil opgevangen met Linia Excellence 12x12x60cm Nero stapelblokken. De stapelblokken zijn verlijmd met Bison Pu-Tix.

Het dak van het schuurtje loopt over in de beukenhaag
Het dak van het schuurtje loopt over in de beukenhaag.

Wateroverlast

Zware regenbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor straten, huizen en kelders onderlopen. Met een groene tuin, het opvangen van regenwater en een groen dak help je om wateroverlast te verminderen.

Groene tuin

Groen en verharding zijn in balans in deze tuin en vullen elkaar goed aan. Regenwater kan door het groen en de waterdoorlatende Flachkorn 8-16 mm 25 kg goed wegzakken. De Grindmatten Wit 120x80x2,5cm zorgen ervoor dat het grind op zijn plek blijft liggen.

Grindmatten zorgen er voor dat het grind mooi blijft liggen
Grind blijft goed liggen door gebruik te maken van grindmatten.

Opvangen van regenwater en groen dak

Op het dak van de fietsenstalling liggen sedummatten met daaromheen een rand Wit grind 16-32mm om tijdens extreme regenbuien het water gemakkelijk via de zijkanten te kunnen afvoeren. Deze sedummatten vangen water op, bieden voedsel aan insecten en kunnen verkoelend werken in de zomer.

Groen dak
Door gebruik te maken van een groen dak is er minder snel wateroverlast.

Wist je dat je ook goed regenwater kunt opvangen en hergebruiken met een Regenton whiskey 195L hergebruikt/GEBORSTELD? Via het kraantje kun je op elk moment water aftappen en in je tuin gebruiken. Zo helpt de regenton niet alleen bij het verminderen van wateroverlast, maar kun je jaarlijks ook honderden liters water besparen.

Hergebruik van oude waaltjes

In deze tuin zijn oude waaltjes hergebruikt. Zowel de oude waaltjes die al in de tuin lagen, als de Oude gebakken waaltjes 100% heel die de bewoners van Budget-Bestrating.nl gekocht hebben. Door deze met elkaar te mengen heeft Martin eenheid gecreëerd. Vroeger waren er talloze kleine baksteenfabriekjes en daarom is geen partij hetzelfde.
Duurzame materialen gecombineerd
Duurzame materialen gecombineerd voor een optimale beleving in de tuin.

Producten die hierbij passen