Onderhoudsvriendelijk en toch groen!

15-12-2021
Je tuin groen en toch onderhoudsvriendelijk? Dat kan! Veel mensen zullen uit tijdgebrek aan betegelde tuinen met een randje planten of planten in pot denken. Maar een tuin met iets meer groen is veel prettiger om naar te kijken, beter voor het milieu én hoeft niet veel werk te zijn. De familie Goosen en Scherp op Groen laten jullie zien hoe dit mogelijk is!

Scherp op Groen

Deze inspirerende en prachtige tuin is gerealiseerd door Scherp op Groen. Een jong en dynamisch hoveniersbedrijf met vakmannen die tuinen realiseren van A t/m Z. Naast ontwerp, realisatie en onderhoud bieden zij ook houtwerk op maat. In de tuin van de familie Goosen hebben zij een prachtige overkapping en berging van Douglas hout gemaakt, welke perfect overloopt in een houten schutting met antraciet betonpalen. Eenheid in materiaal en oog voor detail.

Onderhoudsvrij of onderhoudsvriendelijk?

Een tuin waar je helemaal geen omkijken naar hebt bestaat eigenlijk niet. Toch zijn er verschillende manieren om een tuin zonder zorgen te creëren. Deze tuin laat een aantal slimme mogelijkheden zien: 

 1. Keramische tegels
  In de tuin en oprit liggen keramische tegels. Deze zijn kleurvast, krasvrij, onderhoudsvriendelijk en krijgen minder snel een groene aanslag.
 2. Harde, maar flexibele voeg
  De tegels zijn gevoegd met WS voegmortel Easy Fine Grijs 15kg.
  Deze waterdoorlatende voeg zorgt ervoor dat het terras onkruidvrij blijft.
 3. Gebakken bestrating
  In de tuin en oprit liggen getrommelde gebakken dikformaten. Deze stenen zijn extreem hard en van hoge kwaliteit, waardoor vuil, mos en algen zich moeilijk hechten.
 4. Kwalitatieve betonstraatstenen
  Op de parkeerplaats liggen BSS 6 cm Nature Top Glad Rusty Black. Deze betonstraatstenen hebben een kleurechte deklaag en zijn voorzien van een coating die ervoor zorgt dat vuil en groene aanslag zich minder snel hechten.
 5. Robotmaaier
  Het gazon wordt automatisch gemaaid door een Husqvarna robotmaaier.
 6. Maairand rond het gazon
  De robotmaaier kan makkelijk alle randen van het gazon maaien, doordat er rondom het gazon een rand is gemaakt van de Opsluitband 5x15x100cm Antraciet. Deze is plat verwerkt, waardoor het gazon een rand van 15 cm heeft in plaats van de gebruikelijke 5 cm.
 7. Beregeningssysteem
  De tuin is voorzien van een beregeningssysteem met pop-up nevelsproeiers.
 8. Op afstand bedienbaar
  De beregening, tuinverlichting en robotmaaier zijn te bedienen via een smartphone of tablet.

Keramische tegels

In de achtertuin en onder de overkapping is gekozen voor een combinatie van de Cera4line Mento 60x60x4cm Concrete Grey met de Cera4line Mento 60x60x4cm Cremona Mosaico. Perfect! De warme kleur uit de Concrete Grey komt terug in het mozaïek van de Cremona Mosaico. Dit geeft rust in het speelse geheel.  

De Cera4line bestaat uit tegels van 4 cm dik. Ze zijn samengesteld met een 3 cm betonnen onderlaag, met daarop een 1 cm full keramische tegel. Ze zijn daardoor dik genoeg om in het zand gelegd te worden.

Douglas palissaden

In de voortuin heeft Scherp op Groen Douglas palissaden van 12x12cm geplaatst. Deze geven samen met de robuuste plantenbak van Linea Stapelblok 15x15x60cm Antraciet getrommeld een mooie hoogte- dieptewerking. Door te kiezen voor Basaltsplit 16-32mm naast de plantenbak, loopt de antracietkleur door in het grind en vallen de palissaden extra op. Échte blikvangers! 

Verlichting

Met de juiste verlichting zorg je dat een tuin ook ’s avonds tot zijn recht komt. In deze tuin is gekozen voor verlichting van In-lite:

 • De staptegels zijn voorzien van in-lite Puck 22 Dark grondspotjes. Puck is een subtiel spotje dat met zijn rondom schijnende licht perfect is als indicatieverlichting. Het licht is door de zijwaartse uittrede al van grote afstand te zien, maar is niet verblindend.
 • Voor de wanden onder de overkapping is gekozen voor de in-lite Ace Dark Wall Up & Down. Deze verlichting geeft gebundeld licht zowel naar boven als beneden.
 • In de tuin zelf zijn op diverse plaatsen de staande buitenlampen in-lite Liv Dark geplaatst. Deze lampen geven tuin een warm wit sfeerlicht.
 • In het overstek van de overkapping zijn in-lite Hyve spotjes geplaatst.

Producten die hierbij passen